Vereniging 1e Poolse pantserdivisie Nederland

Actueel archief 2015

Op woensdag 22 april a.s. om 15.00 uur is in ons theater de voorstelling Oorlogshelden te zien. Gezien de thematische link met o.a. 70 jaar bevrijding Breda, en comité 4 & 5 mei vroeg ik mij af of jullie wellicht aandacht kunnen besteden aan deze voorstelling d.m.v. een nieuwsberichtje op een website of in een nieuwsbrief. Ziet u hier een mogelijkheid voor?

verhaal
Reem Wittenbols en Annemiek Nienhuis interviewden hun moeders over hun ervaringen als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog, de een in Eindhoven en de ander in wat toen Nederlands-Indië heette, en maakten daar een voorstelling van. Ze spelen afwisselend hun moeders, maar ook andere familieleden, bevrijders, soldaten en scheppen de wereld van toen in taal en beeld. Eigentijds, intiem en toch verrassend licht. Oorlogshelden is een historisch document dat, met de kracht van de verbeelding, de Tweede Wereldoorlog tot leven brengt. Deze voorstelling nodigt de laatste generatie die de oorlog heeft meegemaakt uit hun ervaringen te delen en maakt kinderen stiknieuwsgierig naar de verhalen van hun eigen grootouders.

video

Lieve vrienden,

Ik heb het genoegen om u een "Toen en Nu" beeld te presenteren.
De eerste foto werd gemaakt in Breda voor de bevrijding op 29 oktober 1944.

In samenwerking met mijn Nederlandse vriend Alexander van Venrooj, hebben we geprobeerd na vele jaren deze dames op de getoonde foto te achterhalen.
Alexander heeft het adres van mevrouw Welten de dame aan de linkerkant, en ik heb het adres van mevrouw Van Wijck de dame aan de rechterkant, omdat ik haar ontmoette een paar jaar geleden in de Maczek Museum in Breda. Na een recente brief, waar de twee namen werden genoemd, zocht ik op het net, en wonder boven wonder, vond ik een foto van mevrouw Welten op de voorkant van deze foto waar ze was in 1944. Ik nam contact op met Alexander, die ook wist van de tweede naam Van Wijck, maar haar niet wist te vinden.

Mrs Welten, Gilles Lapers, Alexander Vernooj, Mrs van Wijck.

Na een aangename   vergadering in het museum de 'Jaren 40-45 Nl-Indie "in Loon op Zand, hadden we hetzelfde idee: maak een foto met deze dames, 71 jaar na de
oorspronkelijke opname. Ieder van ons nam contact op met de bekende dames, en ze accepteerden deze bijeenkomst metgenoegen, op zondag 25 oktober van dit jaar. Na 6-7 jaar van onderzoek, zijn wij trots om u onze overwinning in deze uitdaging u te kunnen mede te delen. Zoals president Obama zei: "Yes we can!"
Ik draag deze foto's op aan mijn Nederlandse overleden vriend Jos Van Alphen.

Gilles Lapers.

Last update: 27-11-2016  © Vereniging 1e Poolse pantserdivisie Nederland   Contact 076-5415041