Christo Stefanoff - vereniging 1e poolse pantser divisie nederland

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Christo Stefanoff

Professor Christo Stefanoff werd  genoemd als D.P. (Displaced Person) die zich samen met zijn vrouw bij de Poolse Bezettingstroepen in noord-west Duitsland meldde. Omdat de Stefanoff's ook enkele jaren in de Baronie van Breda leefden en werkten in dit stuk wat meer achtergrondinformatie over dit kunstenaarsechtpaar.
Levensloop
Christo Stefanoff werd op 6 april 1898 te Kazanlik (Bulgarije) geboren. Hij studeerde hij aan de Kunstacademie van Sofia en daarna trok hij al schilderend de wijde wereld in. In 1926 maakte hij in Wenen kennis met de spatel techniek. Hier leerde hij de techniek om in plaats van een penseel met een spatel de verf op te brengen. Een techniek die hij heel zijn leven zou blijven gebruiken. Maar in 1934 kwam er een eind aan zijn zwerftochten. Hij belandde in Warschau waar hij in 1938 trouwde met de Poolse Irena Pludowska. Inmiddels had hij ook de Poolse nationaliteit verkregen. DUITSLAND De oorlog brak uit en het echtpaar werd door de Duitsers verdacht van verzets-activiteiten. Ze werden gearresteerd en opgesloten in concentratiekampen in noord-west Duitsland. Daar volgde in april 1945 de bevrijding door Engelse troepen. Stefanoff en zijn vrouw zochten daarna in desolate toestand hulp bij hun landgenoten die als bezettingsmacht daar in de buurt gestationeerd waren.

Duitsland
De oorlog brak uit en het echtpaar werd door de Duitsers verdacht van verzets-activiteiten. Ze werden gearresteerd en opgesloten in concentratiekampen in noord-west Duitsland. Daar volgde in april 1945 de bevrijding door Engelse troepen. Stefanoff en zijn vrouw zochten daarna in desolate toestand hulp bij hun landgenoten die als bezettingsmacht daar in de buurt gestationeerd waren. Professor Stefanoff ging teken- en schilderles geven op de Poolse scholen in (Maczków) Haren en zijn vrouw Irena  ging in het Poolse hospitaal werken. Toen een afvaardiging van de 1e Poolse Pantserdivisie eind oktober 1945 naar Breda trok om daar de Duitse Panthertank aan te gaan bieden werd het cadeau vergezeld van een fraaie oorkonde gemaakt door Christo Stefanoff. Deze acte is nu opgeslagen in het Gemeentearchief van Breda.  Maar er gebeurde nog meer dat weekend want het op de parade van de KMA werd door de Gemeente Breda een vaandel aangeboden aan het 8e Bataljon Infanterie.  

Breda
Inmiddels had Stefanoff begrepen dat de Polen in Breda goed in de markt lagen en hij besloot zich in Breda te vestigen. Het Comité Nederland-Polen ving hem op en zorgde voor huisvesting. Stefanoff begon te werken en een van zijn eerste opdrachten was een schilderij te maken van de vaandeloverdracht op de KMA in oktober 1945.  Het werd een groot drieluik van 1.55 bij 6.60 meter dat op 29 oktober 1946 in Breda werd aangeboden. Het kunstwerk kreeg een plaats in de hal van het Gemeentehuis. Nu is het te zien in het Generaal Maczek Museum.
Stefanoff zat niet stil en van 29 oktober 1946 tot 9 november 1946 werd in de lege winkel van V&D door de schilder een tentoonstelling van zijn werken gehouden.  Daar hing tussen 75 schilderijen en tekeningen een van zijn beste werken namelijk "Monte Cassino". Op het schilderij verlaat een vaandelwacht het Poolse Militaire Ereveld op de berg Monte Cassino in Italië. In het midden loopt een vaandeldrager die beschermd wordt door twee Poolse militairen. De beweging is perfect afgebeeld en de personen lijken zo van het doek af te marcheren. Zij lopen onder de brandende Italiaanse zon en die spat zo van het schilderij af. Dat effect wist Stefanoff te bereiken met zijn spateltechniek. Dit schilderij maakte zo veel indruk dat het door de Gemeente Breda werd aangekocht. Nu hangt het, pas gerestaureerd, in het Generaal Maczek Museum.

Valkenburg
Na een paar jaar had de kunstenaar het in Breda wel gezien en hij vertrok naar Valkenburg. Daar maakte hij ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag een groot schilderij met de titel "Wapenbroeders". Een Poolse soldaat beschermd een op de grond liggende gewond geraakte Nederlandse Verzetsstrijder. Dat werk heeft hij aangeboden aan Prinses Wilhelmina en nu hangt het in bruikleen in het Generaal Maczek Museum

Canada
Ook in Limburg hield hij het niet lang vol tot ieders verbazing dook hij later op in Canada waar hij in le Val David een Galerie begon. Daar overleed hij op 8 maart 1966. Zijn vrouw Irena Pludowska bleef in de galerie wonen en zij overleed hoogbejaard in 2005.

Werken
Het is moeilijk een beeld te krijgen van alle werken die Stefanoff maakte. Behalve de vijf schilderijen die in het Generaal Maczek Museum hangen is er eigenlijk geen werk van hem publiek te zien. Toch zweven er nog al wat schilderijen en tekeningen rond in onze omgeving. Allemaal destijds aangekocht door particulieren.  Af en toe wordt er ook op het Internet iets aangeboden en bij Antiquariaat Plantijn op de Ginnekenmarkt kunt U een door Stefanoff geschilderd gezicht op de Haven van Breda aantreffen. Om iets van de veelzijdigheid van Stefanoff te kunnen zien brengt Internet weer uitkomst. Na de dood van Irena hebben de erfgenamen van Stefanoff een site gemaakt waarop werken van de kunstenaar te koop aangeboden worden: www.stefanoffpaintings.com
Jos van Alphen

        
 
  Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland © 2002-2019                                         Website X5 Evolution 12
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu