Divisiespoor - vereniging 1e poolse pantser divisie nederland

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Divisiespoor

Polen eerste dagen na de landing.

De eerste dagen na de landing in Normandë van de 1e Poolse pantserdivisie.

Op 6 juni 1944, de dag dat de landing in Normandië plaatsvond, telde de Eerste Poolse Pantserdivisie 16.000 manschappen, 381 Cromwell, Churchill en M4 Shermantanks, 473 stukken geschut en ruim 4.000 voertuigen. Ingedeeld bij het Canadese 1e Leger werd de Eerste Poolse Pantserbrigade tussen 20 juli en 5 augustus 1944 ontscheept op de stranden van Normandië, die inmiddels stevig in handen waren van de geallieerden. De Slag om Normandië woedde echter nog in alle hevigheid en generaal Maczek en zijn gepantserde brigade hadden een belangrijk aandeel in deze slag. De Polen sloten de zogenaamde Zak van Falaise bij Chambois, waarbij tienduizenden Duitse troepen ingesloten, vernietigd of gevangengenomen werden. Maczek rukte met de Eerste Poolse Pantserdivisie op richting België, vele Noord-Franse dorpen en steden bevrijdend zoals Abbeville en St. Omer.
De Pantserdivisie speelt een sleutelrol in de opmars door Normandië. Via een tangbeweging van Amerikanen en Britten komt een grote Duitse legermacht ingeklemd en probeert via Falaise te ontsnappen. Daar proberen de Polen deze zogenaamde ‘zak van Falaise’ af te sluiten. Een groot deel van het Duitse Zevende Leger wordt vernietigd.
In het spoor van de Divisie

In het spoor van de 1e Poolse pantserdivisie na de landing in Normandië.

De divisie bestond uit Poolse soldaten die na de val van Polen in 1939 naar Frankrijk waren gevlucht. Daar vochten ze voor de tweede maal tegen de Duitsers in 1940, waarna ze naar Engeland uitweken. In het kader van een Brits-Poolse overeenkomst werden een landmacht, luchtmacht en marine opgericht die op dat moment zeer welkom waren gezien de penibele situatie waarin de Britten zich bevonden, zo onderscheidden Poolse vliegers zich in de Battle of Britain. De Poolse eenheden stonden grotendeels onder Brits opperbevel, met Brits materieel en uniformen (met Poolse rangtekens), maar met de clausule dat de Polen in eigen militaire eenheden zouden strijden.
Na de geallieerde uitbraak uit Normandië achtervolgde de Poolse 1e Pantserdivisie de Duitsers langs de kust van het Engelse kanaal. De divisie kwam nabij Poperinge, België binnen en bevrijdde o.a. Ieper, Roeselare, Hooglede, Gits, Tielt, Ruiselede, Aalter, Gent en Sint Niklaas. Begin oktober namen de Polen deel aan de Strijd om de Scheldemonding waarbij de divisie de oostelijke helft van Zeeuws-Vlaanderen van Duitsers zuiverde en ondertussen Axel (in een bloedige strijd) en Terneuzen bevrijdde. Op 29 oktober 1944 werd Breda zonder burgerverliezen bevrijd, dankzij een succesvolle flankaanval van generaal Maczek. De winter van 1944-'45 betekende een periode van stilstand voor de divisie, waarbij ze aan de zuidoever van de Maas een sector bewaakte, van Tholen via Moerdijk tot bij 's-Hertogenbosch. Een vervelende periode vanwege de kou en regelmatige schermutselingen met Duitse patrouilles aan de noordoever van de Maas, waarvan het gevecht om Capelse Veer het bloedigst was. Aan geallieerde zijde bestond de vrees dat het Duitse bruggenhoofd bij Capelse Veer door de Duitsers gebruikt zou worden voor een aanval richting Antwerpen en tot steun aan het Ardennenoffensief.
 
  Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland © 2002-2019                                         Website X5 Evolution 12
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu