Driel - vereniging 1e poolse pantser divisie nederland

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Driel

Driel herdenkt

Tijdens de Slag om Arnhem vond op 24 september 1944 bij Driel de landing plaats van de 1ste Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade, onder bevel van generaal-majoor Stanislaw Sosabowski. De Polen werden ingezet om de in moeilijkheden geraakte geallieerde legers te helpen. Onder hevig Duits vuur probeerden zij in rubberbootjes de Rijn over te steken. Het doel was versterking van het Britse bruggenhoofd rond villa 'Hartenstein', dat dienst deed als hoofdkwartier van generaal Urquhart van de 1ste Britse Airborne Divisie.
Na de Slag om Arnhem krijgt de Poolse parachutistenbrigade onder leiding van generaal-majoor Sosabowski de schuld van het mislukken van operatie Market Garden. De Britse bevelhebbers Montgomery en Browning stellen dat de Polen ‘slecht gevochten hebben’ en ‘niet goed voorbereid waren’. Generaal-majoor Sosabowski werd na de oorlog oneervol ontslagen en werkte tot aan zijn dood op 25 september 1967 in Engeland als magazijnmedewerker en nachtportier. Generaal-majoor Sosabowski werd 75 jaar. De urn met zijn as werd overgebracht naar Polen en is op 14 oktober 1967 met militaire eer bijgezet op de militaire begraafplaats Powazk in Warschau.

De strijd van Cora Baltussen bleef niet onopgemerkt. In 2004 reconstrueerde de heer Geertjan Lassche voor het televisieprogramma Netwerk het aandeel van de Polen in de operatie 'Market Garden'. Hij ontdekte documenten waaruit bleek dat koningin Wilhelmina al in 1946 had verzocht de Poolse strijdkrachten te onderscheiden voor hun getoonde moed. Dit verzoek werd echter tot twee maal toe door het ministerie van Defensie afgewezen. In de documentaire van Netwerk werd ook Prins Bernhard om een reactie gevraagd. Deze liet in een interview met de heer Geertjan Lassche weten dat hij 'niets dan bewondering voor de houding van de generaal-majoor heeft' en vond het 'ongelofelijk nalatig van Nederlandse kant om Sosabowski niet uiterlijk te belonen'. Prins Bernhard liet later in een brief aan Netwerk weten dat het zijn laatste wens was dat generaal-majoor Sosabowski postuum eerherstel zou krijgen. Kort daarop stierf Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

 
Zoeken
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu