Ginneken 2017 - vereniging 1e poolse pantser divisie nederland

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Ginneken 2017

Op zondag 30 oktober beginnen de herdenkingen om 9.15 met een Herdenkingsdienst in de Sint Laurentiuskerk, Ginnekenweg 333 in het Ginneken, alwaar om 10.45 de Herdenking op het Ereveld in de Vogelenzanglaan begint. Dit jaar vieren wij de 73ste verjaardag van dit evenement. De bevrijding geldt als historisch vanwege de uitzonderlijke moed en dapperheid van de Poolse soldaten. Dankzij hun inzet is deze prachtige stad in Noord-Brabant gered van vele menselijke slachtoffers en ernstige schade aan historische gebouwen.
Op 28 oktober 1944 beschoot de artillerie van de geallieerden de belangrijkste kruispunten in het Ginneken. Men deed dat om de Duitse troepen te hinderen...

Niets vermoedend rijden Poolse soldaten als ze deze kruising naderen op 28 oktober 1944 in een hinderlaag. Het is het eerste gevecht om de bevrijding van Breda. De Duitsers zitten verscholen en hebben in de steeg een verdekt opgesteld gemotoriseerd anti-tank geschut. Op 28 oktober 1944 beschoot de artillerie van de geallieerden de belangrijkste kruispunten in het Ginneken. Men deed dat om de Duitse troepen te hinderen bij het opbouwen van hun verdediging. Vervolgens gingen in de nacht van 28 oktober de Polen van de 1e Poolse Pantserdivisie in de aanval.

Er ontstonden verschillende gevechten in het Ginneken. Op het kruispunt Raadhuisstraat-Bavelselaan reed een Poolse eenheid in een hinderlaag. Duitse militairen namen hen onder andere met een gemechaniseerd kanon op rupsbanden, een zogenaamd Sturmgesch├╝tz, onder vuur. De Polen moesten zich terugtrekken. Er volgde een artillerie-bombardement door de Engelsen, Canadezen en Polen. Daarbij vielen ook veel burgerslachtoffers. Een andere Poolse eenheid bevrijdde de volgende dag het Ginneken.
 
Zoeken
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu