Kapelsche Veer 2018 - vereniging 1e poolse pantser divisie nederland

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kapelsche Veer 2018

Monument Kapelsche Veer voor winter hersteld van beschadigingen die bronsdieven aanrichtten.

SPRANG-CAPELLE - Als eind januari in Sprang-Capelle de slag om Kapelsche Veer wordt herdacht, gebeurt dat bij een geheel gerenoveerd en flink uitgebreid monument. Momenteel worden tien plaquettes gemaakt die naar verwachting in oktober/november geplaatst worden. Dat gebeurt in elk geval voor het aanbreken van de winter, aldus verantwoordelijk wethouder Jan van Groos van Waalwijk. Het ophangen van de platen is de laatste grote klus. Het muurtje en de bestrating zijn klaar. De grote middenplaat - het hart van het monument - is al bevestigd.

Bronsdieven
Het oorlogsmonument Kapelsche Veer raakte zwaar beschadigd nadat bronsdieven er tot twee keer toe hun slag sloegen. De vier kleine platen verdwenen, de grote middenplaat raakte fors gehavend. Om diefstal te voorkomen worden de nieuwe platen van gietsteen. De grootse aanpassing is de uitbreiding van het aantal plaquettes voor regimenten die bij de slag vochten. Naast de middenplaat namens de bevolking van Sprang-Capelle hingen er ook al platen voor Noorse Commando's, Lincoln & Welland Regiment, South Alberta Regiment en Brigade Piron. Daar komen nu bij de Bewakingstroepen (Orde Dienst), 1e Poolse Pantserdivisie, 47 Royal Marine Commando, The Argyll and Sutherland Highlanders of Canada, Algonquin Regiment, The New Brunswick Rangers.

Herdenking bij vernieuwd monument Kapelsche veer: dankbaarheid tonen aan helden van toen.

SPRANG-CAPELLE - Burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk legde woensdag om 11.00 uur de eerste krans bij het vernieuwde monument bij Kapelsche veer.
In de stromende regen werden namens alle betrokken geallieerde strijdkrachten kransen gelegd. Leerlingen van basisschool De Bron uit Sprang-Capelle, die het monument adopteren, lazen een gedicht voor.

Dubbel gevoel
Wethouder Jan van Groos sprak van een dubbel gevoel. ,,Ik ben blij dat we nu bij een toekomstbestendig monument staan, maar vind het jammer dat het zolang geduurd heeft dat we iedereen passend kunnen eren." In de slag om een bruggenhoofd bij Kapelsche veer aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in 1944/1945 vielen zowel bij de geallieerden als de Duitsers honderden doden en talloze gewonden.
 
Zoeken
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu