Krasnik - vereniging 1e poolse pantser divisie nederland

Krasnik

Even een up-grade van ons bezoek aan Krasnik.

Het was een zeer mooie en voor mij een emotionele herdenking. Op zaterdag was er een kranslegging bij de voormalige kazerne waar mijn vader begonnen in militaire dienst. Er waren gasten uit heel Polen waaronder ook veel bekenden. Na de ceremonie was er in het bos een barbecue, wat natuurlijk eindigde met het zingen  van Poolse soldaten liedjes. Zondag was er een rondleiding door het museum. Daarna een mis. Na de mis kranslegging bij het monument.
Het was voor mij een zeer grote eer om namens de 1e Poolse Pantserdivisie Nederland een krans te mogen leggen. Na de kranslegging was er een demonstratie van lansiers te paard en we werden ontvangen door de burgemeester. Hoogtepunt voor mij was tijdens de lunch voor een speciaal gezelschap het aanbieden en presenteren van de film over mijn vader : Mijn Poolse opa. Dit werd door het gezelschap bijzonder gewaardeerd. 'S-avonds zijn wij uitgenodigd door de voorzitter Marek Rusek wiens vader samen met mijn vader heeft gevochten in de oorlog. Hij was zeer vereerd dat ik was gekomen. Wij zijn het hele weekend door iedereen als speciale gasten behandeld. In het bijzonder door Waldek Kotula die ons het hele weekend heeft begeleid. Nu nog enkele dagen bij de familie en komend weekend weer naar Nederland.

Door Wadec Salewicz (bestuurslid van onze vereniging.)