Vereniging 1e Poolse pantserdivisie Nederland

Oude film ontdekt van Breda bevrijd oktober 1944

Zaterdag 30 oktober 2004 - BREDA – Het is te zien op een uniek filmpje dat Jacques Raaijmakers en Donny Raaijmakers-Sipman draaiden op de dag dat Breda bevrijd werd. Ook de overwinningsparade van de Polen enige tijd later is er op te zien.

Veel van de beelden zijn geschoten uit een raam van een woning aan de Nieuwe Ginnekenstraat, waar de familie Raaijmakers woonde.

Het filmpje van vijf minuten lengte is in het bezit van Saskia Raaymakers (‘ergens onderweg is de lange ij in mijn naam veranderd in een Griekse y’), dochter van Jacques en Donny Raaijmakers. Ze heeft het ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de bevrijding ter beschikking gesteld aan BN/DeStem.

„Het was al bijzonder dat mensen in die tijd een filmcamera hadden en mijn ouders hadden er dus een. Mijn ouders woonden in de oorlog in de Nieuwe Ginnekenstraat, bijna boven de passage. Mijn vader is in 1984 overleden en mijn moeder zei toen dat er ook nog een filmpje moest zijn. Daar zijn we naar op zoek gegaan. Het bleek uitgeleend te zijn aan een Pool en later bij Thom Peeters terecht te zijn gekomen. Die heeft er foto’s van gemaakt, die hij heeft gebruikt in een boek”, vertelt Saskia Raaymakers (‘bouwjaar’: 1949). Ze hechtte erg aan het filmpje, omdat daar onder meer ook haar inmiddels overleden moeder op te zien is; een donkere Bredase schone.

„Het is natuurlijk een heel kwetsbaar filmpje en het heeft voor mij emotionele waarde. Daarom heb ik het nadat het terug was, ook op video laten zetten. Om dat stukje van de geschiedenis vast te leggen. Mijn ouders hebben nooit veel verteld over de oorlog, ook al hebben ze in de oorlog mensen over de vloer gehad die verborgen moesten worden. Daar was hun huis met veel gangetjes en nissen zeer geschikt voor.”

Op de video staan trouwens nog meer unieke beelden, onder meer van een carnavalsoptocht, waaraan de NAC-veteranen mee deden. NAC, het is een naam die sterk verbonden is met Raaijmakers. Jacques Raaijmakers was namelijk vele jaren lang voorzitter van de Bredase voetbalclub.

„In 1965 stelde hij een fusie voor tussen NAC en Baronie. Dat plan is wel eens toegeschreven aan iemand anders, maar het was van mijn vader. Die heeft toen flink wat over zich heen gekregen”, herinnert Saskia Raaymakers zich.

Haar vader was al voor de Tweede Wereldoorlog ook de oprichter van het bekende Bredase bedrijf Fri Jado. Het filmpje van de bevrijdingsdag is volgens Saskia Raaymakers zelden vertoond buiten de familiekring.

Mogelijk dat het 20 jaar geleden op het NOS-journaal te zien is geweest, maar dat weet ze niet zeker. „Ik denk dat de film ook in Polen is geweest, want we vonden er een Pools adres bij. Er staan natuurlijk ook veel Poolse soldaten op.”

Laatst bijgewerkt: 08-05-2016  © Vereniging 1e Poolse pantserdivisie Nederland   Contact 76-5415041