Vereniging 1e Poolse pantserdivisie Nederland      

Vereniging

Hieronder kunt U kort kennis maken met het huidige bestuur

Start

Doelstelling

Contact

Programma

Generaal.Maczek

Historie

Actueel

Fotogalerie

Begraafplaatsen

Links

Berichten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bestuur van de Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland bestaat uit 6 personen. De voorzitter, secretaris en de penningmeester vromen het dagelijks bestuur, en worden bijgestaan door de overige leden van het bestuur.                                                 
Bolek Krzeszewski (Voorzitter sinds 1 jan 2007) (oud 2e secretaris sinds 2002) (oud vice-voorzitter sinds 2005) 

Getrouwd, vader van 2 kinderen. Geboren in Breda als zoon van Poolse oud-strijder Mieczyslaw Krzeszewski, na enkele jaren verhuisd naar Teteringen, een dorp onder de rook van Breda. Werkzaam bij de Belastingdienst/centrum voor ICT te Apeldoorn.

Naast mijn drukke werkzaamheden bij de belastingdienst automatiseringscentrum vind ik het prettig en ook een plicht om iets te doen voor de Poolse gemeenschap te Breda. Mijn grootste doelstelling is om de herdenkingen op de Poolse militaire erebegraafplaatsen in en rond Breda in stand te houden en dit gevoel over te dragen aan de derde en latere generaties.
Dit uit eerbetoon aan onze bevrijders en aan hen die bij de bevrijding van Breda en overige delen van Nederland het leven lieten. Daarom is het zo belangrijk dat vele in en rond Breda lid worden van de Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland, zodat de gedachte gang van Generaal Stanisław Maczek blijft voort bestaan.


Frans Olejek (secretaris sinds 2002)

Als zoon van een Poolse vader en Nederlandse moeder ben ik op 8 oktober 1950 geboren in Breda, en in 1973 getrouwd met Rian Olejek-Marijnissen. In 2013 ben ik met levensloop gegaan, en sinds april 2016 met pensioen. In de kinderjaren ben ik niet actief geweest in het Bredase verenigingsleven zoals het Pools schooltje en dansgroepen. De belangstelling werd in 1990 gewekt door een schrijven in de krant waarbij een oproep werd gedaan aan vooral zonen en dochters van Poolse oud-strijders uit Breda en omgeving. Het betrof hier de oprichting van de Bredase Culturele Vereniging ,,Polonia'' sindsdien zijn wij daar lid van en mijn vrouw is daar ruim 20 jaar secretaris van geweest. In 2002 ben ik betrokken geweest met de oprichting van de Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland en ben tot op heden secretaris. Mijn hobby's zijn het werken in de moestuin en video en fotografie.

Met deze werkzaamheden krijg ik een zekere voldoening om de Poolse oud-strijders , waaronder mijn vader in ere te houden.


Kees Nowak (penningmeester sinds 2002)

Getrouwd en werkzaam als docent wiskunde en informatica op het Theresialyceum in Tilburg.

Al en aantal jaren heb ik het besef dat we de Poolse cultuur in Breda moeten bewaren voordat we hem kwijt zijn. Het was duidelijk dat ik mee moest helpen om ervoor te zorgen dat de herinnering aan de bevrijders van Breda levendig gehouden moet worden door hen een waardige herdenking te geven. Vanwege mijn voorliefde voor cijfers is een taak als  penningmeester voor mij goed te doen.
 


Adrian Stopa (Consul Buitenlandse zaken en Ambassade zaken sinds 2008) (oud voorzitter 2002-2008)

De oudste zoon van een van de soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie (Antitank Regiment) en Nederlandse moeder.
Geboren en wonende in Breda, getrouwd met een Poolse vrouw en geniet sinds oktober 2003 van een vervroegd pensioen. Was tot voor kort  vice voorzitter van het Pools Olympisch Comité waar hij nu voorzitter is. Al jaren is hij actief betrokken bij activiteiten van de Poolse oud-strijders. Zo richtte hij in 1990 de Bredase culturele vereniging Polonia op.
In 1992 organiseerde hij een symposium ter gelegenheid van de 100e verjaardag van Generaal  S.Maczek, waaraan de zoon van Generaal Maczek , Andrzej actief aan deelnam. Was in 1994 lid van het Organisatie Comité ter gelegenheid Breda 50 jaar bevrijd. Op 25 mei 2002 richtte hij samen met andere kinderen van Poolse oud-strijders de Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland op.

Als trotse nabestaande van de 1e Poolse Pantserdivisie, vind ik het belangrijk dat de jongere generatie in deze vereniging de erfenis van de Poolse oud-strijders koestert. En dat het aandeel van de 1e Poolse Pantserdivisie in de bevrijding van Nederland niet vergeten wordt. Het is ook bijzonder belangrijk omdat hier de graven zich bevinden van de Poolse militairen die gesneuveld zijn tijdens de bevrijding van Nederland  en het graf van Generaal Maczek zelf . Het is voor mij een eer om de herinneringen over het aandeel van de 1e Poolse Pantserdivisie in de bevrijding van Europa te mogen onderhouden en herdenkingen te mogen voortzetten.


Stas Szamrowicz (bestuurslid sinds 2002)

Geboren als oudste zoon van oud-strijder Edmund Szamrowicz (8e Bat) en een Nederlandse moeder op 31-08-1947 in Breda. Getrouwd met Ine en de 3 kinderen wonen allen reeds jaren zelfstandig. In totaal nu reeds 4 kleinkinderen. Na de studie beroepsmilitair geworden. Door het werk (officier bij de Koninklijke Landmacht) ook vele jaren buiten Breda gewoond (o.a. Roosendaal en Assen). In 2002 na 35 dienstjaren waarvan 5 jaar als Infanterist en 30 jaar als Officier Lichamelijke Oefening en Sport met pensioen gegaan.

Sinds 1990 nauw betrokken bij de Poolse gemeenschap als bestuurslid van de Bredase Culturele Vereniging Polonia. Tevens wat nevenactiviteiten voor het Pools Olympisch Comité en sinds 2002 ook bestuurslid van de Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland. Vind het prettig iets te kunnen doen voor de Poolse gemeenschap als eerbetoon aan alle oud-strijders van de 1e Poolse Pantserdivisie.


Wadec Salewicz (bestuurslid sinds 2008)

Ik ben geboren 22-12-1945, getrouwd sinds 1970 met Ria. Wij hebben een zoon en een dochter en 2 klein kinderen. Als oudste zoon van een Poolse vader en Nederlandse moeder ben ik geboren in Oosterhout en woon nog steeds in Oosterhout. Tot 2007 heb ik een drukke baan gehad als inkoopmanager bij een machinefabriek.
                             
In augustus 2007 ben ik  met pre - pensioen gegaan. De vrije tijd die ik nu heb wil ik zo goed  en zinvol mogelijk besteden.  Mijn hobby’s zijn o.a. op vakantie gaan,
tuinieren en verre reizen maken. Ik vind het ook een hele eer om de taken  die mijn vader in Oosterhout en omgeving had  als lid van de 1e Poolse Pantserdivisie,over te nemen en waar nodig uit te breiden.                                                                                                      
Hierdoor kan en wil ik mijn vader en zijn mede Poolse oud-strijders in gedachten houden.


Leden

Dankzij de financiële bijdragen van de leden en donaties van derden kan het bestuur van de Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland elk jaar weer vele activiteiten mogelijk maken.
Op 1 januari 2016 telde de vereniging 102 leden. In juni en oktober ontvangen de leden het infoboekje ,, In het spoor van de divisie,,.
 Traditioneel gezien kan de vereniging rekenen op steun van een grote groep ouderen en kinderen van oud-strijders doordat de activiteiten voor een groot deel in Breda en omgeving plaats vinden

Algemene ledenvergadering.

De Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland organiseert jaarlijks een algemene ledenvergadering. Deze vindt plaats in de tweede week van december (dit jaar 2016 is het op 11 dec).  Het is altijd in combinatie met de sterfdag van Generaal Maczek.

Al onze leden zijn van harte uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn. Deze vergaderingen verlopen in een ongedwongen sfeer en het biedt veel ruimte voor interactie. Zo komen elk jaar weer leuke ideeën vanuit de leden naar voren.

Het vaste vergaderadres is: Café ,, De Toerist,, gelegen aan de Teteringsedijk 145 te Breda. Aanvang 14.00 uur of anders vermeld in de agenda. Het ligt in de bedoeling een korte vergadering te houden en daarna een gezellig samenzijn te houden onder het genot van een hapje en drankje.

Voordelen.

Dat de leden belangrijk  voor de vereniging zijn, komt tot uitdrukking een een aantal voordelen:

  • gratis informatie over de Poolse Pantserdivisie.
  • hulp bij naspeuren van gegevens aangaande de Divisie.
  • gratis  2 maal per jaar het info boekje. 
  • Lid worden is geen dure aangelegenheid  want de contributie is slechts € 15 per jaar.

Adreswijziging

 Een adreswijziging doorgeven: secretaris@vereniging-1epoolsepantserdivisie-nederland.nl

Zo blijft onze administratie op orde, en blijft u informatie van de Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie ontvangen.

Vrijwilliger

De vereniging heeft soms behoefte aan vrijwilligers. U moet dan denken aan het bezoeken van herdenkingen, waar dan een verslag, of foto's en film van gemaakt moet worden.

En verder is er soms behoefte aan hulp met evenementen.
De hulp wordt altijd gevraagd rechts op de home pagina onder de kop vrijwilligers gevraagd.
U kunt zich nu opgeven als vrijwilliger per E-mail:  Geef op u naam,adres en tel.
 secretaris@vereniging-1epoolsepantserdivisie-nederland.nl


 
Vrijwilligers kunnen:

1. Helpen bij het organiseren van bepaalde herdenkingen en andere activiteiten, dat betekent b.v. begeleiden van gasten naar hun plaatsen en/of orde tijdens   herdenking handhaven zodat   deze volgens plan kan verlopen.
2.  Deelnemen aan herdenkingen zowel in Nederland als in het buitenland.
3. De gegevens van de herdenkingsobjecten zoals monumenten, herdenkingsplaten, oorlogsgraven betreffende de 1e Poolse Pantserdivisie in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en natuurlijk Groot Brittannië opzoeken, omschrijven, fotograferen en verwerken.
4. Interessant materiaal betreffende de 1e Poolse Pantserdivisie en Poolse militairen voor ons website of / en ons verenigingsblad toesturen.
5. Zoeken naar sponsors en donateurs die onze vereniging financieel willen steunen.
Voor meer informatie hierover: info@vereniging-1epoolsepantserdivisie-nederland.nl

6. Het dragen van het vaandel.

Bij voorbaat dankt het bestuur U voor het aanmelden als vrijwilliger.

 

  Laatst bijgewerkt: 12-02-2017  © Vereniging 1e Poolse pantserdivisie Nederland   Contact 76-5415041

Naar boven